Leasing w gastronomii

CO TU ZNAJDĘ?

Treść dostaczy Ci kompleksową analizę tematu

Kompleksową analizę tematu!

Znajdziesz tu cenne wskazówki i porady

Cenne wskazówki i porady!

Leasing w gastronomii – rozwiązanie nie tylko na czas pandemii

Koronawirusa SARS COV-2 przestraszył się cały świat. Pandemia dotknęła wszystkie gałęzie biznesu, ale chyba najbardziej ucierpiała szeroko pojęta branża turystyczna i gastronomiczna. Decyzją polskiego rządu właściciele hoteli i restauracji zmuszeni byli zamknąć swoje lokale w trosce o bezpieczeństwo klientów. Część branży gastronomicznej próbowała ratować się dzięki zamówieniom na wynos.

Szansą na przetrwanie kryzysu, związanego z pandemią koronawirusa, miał być rządowy program wsparcia dla przedsiębiorców, tzw. Tarcza Antykryzysowa. Przedstawiciele branży gastronomicznej, których lokale zostały zamknięte czekali niecierpliwie na to rozwiązanie. Pomimo ustania działalności, musieli ponosić koszty związane z jej prowadzeniem. Jednak tarcza nie sprostała ich oczekiwaniom – ok. 80% branży uznało ją za niewystarczalną.

Jak przetrwać trudny okres i odnieść sukces w gastronomii?

Na to pytanie próbują sobie odpowiedzieć właściciele biznesów w branży gastronomicznej.

Poniżej przedstawiamy najistotniejsze wytyczne:

  • weryfikacja personelu – ważne jest to, aby utrzymać miejsca dla pracowników i zastanowić się, czy wszyscy pracownicy rzeczywiście są w tej sytuacji niezastąpieni,
  • obniżenie wielkości czynszu lub kwoty najmu,
  • kluczowe jest w tym momencie dbanie o płynność finansową – dobrym zabiegiem będą częściowe wynagrodzenia i zapłaty za faktury,
  • zamówienia z dowozem lub na wynos (ewentualnie zmiana charakteru lokalu),
  • udział w akcjach społecznych jako przejaw odpowiedzialności społecznej,
  • poprawa wizerunku poprzez social media,
  • zmiany w menu – bezpieczna konsumpcja,
  • pozytywne nastawienie.

Warto tutaj podkreślić, że korzystnym rozwiązaniem w dobie kryzysu może być leasing gastronomiczny, dzięki któremu właściciel będzie mógł rozszerzyć swoją działalność bądź dopasować biznes do panujących aktualnie warunków i reżimu sanitarnego.

Leasing w gastronomii – jak to działa?

To przede wszystkim wygodna i szybka forma finansowania wyposażenia, sprzętu i urządzeń niezbędnych w gastronomii, w tym leasing maszyn vendingowych. Pod tym pojęciem kryje się umowa cywilno-prawna, na mocy której leasingodawca przekazuje leasingobiorcy prawa do korzystania z przedmiotu (np. sprzętu gastronomicznego) przez określony czas, pod warunkiem spłacania rat. Prowadzący lokale gastronomiczne mają możliwość starania się o leasing operacyjny (sprzęt jest własnością leasingodawcy) lub finansowy (sprzęt jest własnością leasingobiorcy). Finansowanie operacyjne wydaje się być opcją bardziej korzystną, ponieważ przedsiębiorca ma możliwość wliczenia spłacanych rat w koszty przychodu, a to prowadzi do zmniejszenia wysokości podatku PIT lub CIT. Leasing finansowy, z kolei, przypomina pożyczkę bądź kredyt, ale zamiast gotówki klient bierze w leasing sprzęt gastronomiczny, odliczając od podstawy opodatkowania jego amortyzację. Oba rodzaje leasingu gastronomicznego dają przedsiębiorcom możliwość wykupienia urządzeń gastronomicznych pod koniec trwania umowy, który zazwyczaj stanowi kwotę rzędu od 1% do 10% wartości początkowej sprzętu czy urządzenia gastronomicznego. W przeciwieństwie do kredytu, leasing pozwala na cesję przedmiotu.

Leasing bezpośredni

Banki i towarzystwa leasingowe, na oferty których możesz liczyć zamawiając leasing online na naszym portalu

Użyj poniższego kwestionariusza a nasi partnerzy (banki i firmy leasingowe) przygotują niezbędne informacje w sprawie leasingu oraz jego wyceny!

Leasing bezpośredni

Co planujesz wyleasingować?

Na co można wziąć leasing w gastronomii i dlaczego warto?

Dla lokali gastronomicznych najkorzystniejszy będzie leasing wyposażenia gastronomicznego w postaci:

Co jeszcze można wziąć w leasing w gastronomii?

  • Wielozadaniową maszynę kuchenną
  • Wielofunkcyjny robot kuchenny
  • Szatkownicę do warzyw i owoców
  • Maszynę do obierania jabłek
  • Maszynę do krojenia jabłek, dzielenia na części i obierania
  • Maszynę do mielenia mięsa z seperatorem
  • Maszynę do mielenia
  • Wielofunkcyjną maszynę stołową
  • Kotleciarkę – maszynę do cięcia w paski
  • Szatkownicę i krajalnicę do warzyw i owoców
  • Młynki do mielenia mięsa, ryb, grzybów i warzyw
  • Mieszadła do jarzyn i farszu
  • Piece konwekcyjne i parowe
  • Piece do pizzy
  • Maszyny do kebabów
  • Urządzenia pralnicze
  • Naczynia kuchenne
  • Zmywarki gastronomiczne
  • Meble ze stali nierdzewnej

Z uwagi na fakt, że obecnie popyt na niektóre sprzęty jest mniejszy, można spodziewać się obniżki cen (szczególnie na urządzenia, które nie stanowią pierwszej potrzeby w gastronomii). Branża gastronomiczna będzie miała dzięki leasingowi możliwość połączenia okazji na dobry zakup z szansą na uratowanie biznesu.

Kredyt gotówkowy czy leasing w gastronomii?

Leasing jest opcją częściej wybieraną przez właścicieli firm, ze względu na swoje korzyści.

Do jego walorów zaliczyć można:

  • niższe podatki i oprocentowanie rat,
  • poprawę płynności – brak konieczności angażowania własnego kapitału,
  • możliwość dostosowania rat leasingu do indywidualnych potrzeb przedsiębiorcy.

Warunkiem, który może również przekonać przedsiębiorcę by sięgać po leasing w gastronomii, jest krótki okres finansowania (zazwyczaj 2-5 lat). Dodatkowym atutem jest to, że firmy leasingowe nie weryfikują tak dokładnie, jak banki zdolności kredytowej potencjalnych klientów.

Doradztwo leasingowe

Wielu przedsiębiorców, również tych z branży gastronomicznej, staje przed dylematem, czy wybrać usługi banku/towarzystwa leasingowego czy skorzystać z pośrednictwa i doradztwa leasingowego. Zdecydowanie lepszą opcją wydaje się być firma doradzająca, ponieważ wyróżnia je indywidualne podejście do klienta – bardzo często leasingobiorca ma przydzielonego opiekuna, który przeprowadzi go przez cały proces, bez dodatkowych prowizji. Dodatkowo, jeśli leasingobiorca skorzysta z usług brokera leasingowego, otrzyma w zamian wiele ofert do wyboru zamiast udawać się do poszczególnych banków/towarzystw leasingowych osobiście.

Reasumując, w dobie panującej epidemii koronawirusa, leasing gastronomiczny może okazać się receptą, a w niektórych sytuacjach nawet ostatnią deską ratunku dla niejednego przedsiębiorcy. Warto mieć świadomość, że w obecnej sytuacji lepiej jest skorzystać z finansowania leasingowego, a gotówkę zachować na “czarną godzinę”.

Wygodny leasing z SOS

KOMPLEKSOWA
DOSTAWA LEASINGU

21+ Towarzystw Leasingowych

Znajomość Branży i Warunków

Realna Pomoc przy Wyborze Ofert